Bakteria Helicobacter pylori – jak dochodzi do infekcji, skutki zakażenia

Helicobacter pylori to jedna z najczęściej występujących bakterii wywołujących infekcje układu pokarmowego. Bakteria Helicobacter może przebywać w formie przetrwalnikowej w zakażonej żywności i wodzie. Jednak najczęściej do zakażenia dochodzi drogą fekalno-oralną (np. brudne ręce, brak higieny) już w wieku dziecięcym. Należy pamiętać, że część infekcji przebiega bez wyraźnych objawów klinicznych. W niektórych przypadkach - bakteria Helicobacter pylori bytując w żołądku powoduje zakażenie błony śluzowej i stan zapalny. 

Zakażenie Helicobacter pylori

Rezerwuarem bakterii (naturalne, biologiczne środowisko życia drobnoustroju) jest człowiek. Bakteria ta bytuje w żołądku lub dwunastnicy (pierwszy odcinek jelita cienkiego).

Przetrwanie bakterii w tym niesprzyjającym kwaśnym środowisku umożliwia pewien mechanizm.

Bakteria Helicobacter wytwarza enzym – ureazę, która pozwala jej na przeżycie w soku żołądkowym.

Takie działanie bakterii powoduje uszkodzenie śluzówki żołądka, przez co jesteśmy narażeni na rozwój wrzodów.

Jak przenosi się infekcja?

Bakterie mogą przetrwać zarówno w ślinie jak i w kale – wówczas mamy do czynienia z infekcją przenoszoną drogą fekalno-oralną. Bakteria jest zatem w stanie przedostać się przez „brudne ręce” do pożywienia. Istnieje bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że osoba chora zarazi pozostałych domowników.

Wśród czynników i elementów, które sprzyjają rozprzestrzenianiu się infekcji wymienia się:

  • niski status społeczny i ekonomiczny
  • złe warunki sanitarno-higieniczne
  • dorastanie w rodzinach wielodzietnych
  • zanieczyszczenie żywności i wody
  • kontakt z zawartością żołądka (np. z wymiocinami)

Ile osób jest zarażonych Helicobacter?

Infekcja Helicobacter pylori jest bardzo częsta – zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Szczególnie dużo przypadków odnotowuje się w krajach rozwijających się.

Szacuje się, że w Polsce zarażonych jest do 95% dorosłych! 

To bardzo duża pula chorych, z których większość nie zostaje odpowiednio zdiagnozowana. Na bazie infekcji rozwija się choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy, która pojawia się (w pewnym okresie życia) aż u ok. 5-10% Polaków.

Zakażenie u dzieci

Najczęściej infekcję nabywamy w wieku dziecięcym. Z badań wynika, że zakażenie H.pylori może dotyczyć aż 30% dzieci.

Zobacz także

Helicobacter pylori u dzieci – zakażenie | Objawy i powikłania infekcji

Według niektórych opracowań naukowych – ryzyko infekcji może zmniejszyć karmienie noworodka piersią.

Jest to prawdopodobnie związane z przekazaniem dziecku wraz z pokarmem matki przeciwciał przeciwko H. pylori oraz lepsze działanie układu odpornościowego noworodka.

Bakteria Helicobacter pylori - główny powód wrzodów żołądka

Bakteria Helicobacter pylori

Infekcja często przebiega w sposób utajony – nie zauważamy żadnych objawów klinicznych lub przypisujemy je innym dolegliwością bagatelizując symptomy. Przewlekłe zakażenie powoduje chorobę wrzodową i może również doprowadzić do powikłań np. anemii.

Wrzody żołądka w 9 na 10 przypadków powstają w wyniku infekcji H. pylori!

Najczęstsze objawy zakażenia to:

  • dyskomfort i ból żołądka
  • nudności i wymioty
  • wzdęcia, zgaga
  • dodatni wynik na obecności krwi utajonej w kale

Przewlekła infekcja, a powstanie przeciwciał IgG

Po wniknięciu bakterii do organizmu układ immunologiczny (odpornościowy) uruchamia procesy, które mają zniszczyć patogen. W wyniku pobudzenia komórek odpornościowych zaczynają powstawać przeciwciała IgG przeciwko Helicobacter pylori. Przeciwciała IgG to cząsteczki białkowe, które mają za zadanie „schwytać” bakterie i doprowadzić do ich zniszczenia.

Obecność przeciwciał IgG przeciwko H. pylori  w krwi umożliwia wykrycie infekcji, nawet jeżeli przebiega ona w sposób bezobjawowy.

przeciwciała przeciwko Helicobacter pylori

 

Niestety układ odpornościowy nie jest w stanie w pełni wyeliminować H. pylori z błony śluzowej żołądka. Prowadzi to do sytuacji, w której bakterie przebywają tam przez długi czas, a bez odpowiedniego leczenia nawet przez całe życie.

Zakażenie tą bakterią nie ulega spontanicznemu, samoistnemu wyleczeniu! To znaczy, że osoby zarażone mogą pozbyć się bakterii tylko po odpowiedniej farmakoterapii.

Zobacz także

Pylori-Screen® – żołądek

Bibliografia:

[1] Dyrla P., Gil J., Wojtuń S., Korszun K., Kasińska E, Mackiewicz A.: Zakażenie H.pylori. Diagnostyka i leczenie, Pediatr Med rodz Vol 11 Numer 1, p. 68–74.
[2] Kuklińska U., Łasicam M., Jagusztyn-Krynicka E.: Białko CagA H. pylori – pierwsza zidentyfikowana bakteryjna onkoproteina, Post. Mikrobiol., 2011, 50, 2, 97–106.
[3] Swora E., Stankowiak-Kulpa H., Marcinkowska E., Grzymisławski M.: Kliniczne aspekty diagnostyki zakażenia H.pylori, Nowiny Lekarskie 2009, 78, 3–4, 228–230.
[4] Bartnik W.: Kliniczne aspekty zakażenia H.pylori. Pol. Arch. Med. Wewn., 2008, 118 (7-8), 426-430.
[5] Deroń E., Kieć-Świerczyńska M.: Rola H.pylori w powstawaniu chorób skóry, Medycyna Pracy, 2002; 53; 4; 333-337.

Udostępnij

Sprawdź nasze produkty

Testy diagnostyczne do samodzielnego wykonania. Wybierz produkt, by poznać szczegóły, dowiedzieć się jak wykonać test i dokonać zakupu na naszej stronie

Gluten’Alarm® – nietolerancja glutenu

Szybki test z krwi do wykrywania przeciwciał anty-tTG w klasie IgA (celiakia)

34,90 

Tik’Alert® – borelioza

Szybki test z krwi do wykrywania wczesnej boreliozy (anty-Borrelia w klasie IgM)

44,90 

SwimCount® – płodność mężczyzna

Szybki test do badania jakości nasienia (ilość + jakość plemników)

169,00 

CRP-Screen® – infekcje

Szybki test z krwi do badania poziomu CRP (wirus czy bakteria)

32,90